October 31, 2017

Please reload

Recente berichten

Kettlebell Training

October 31, 2017

1/3
Please reload

Uitgelichte berichten

Dit zijn macronutriënten.

November 30, 2017

Zoals u weet bestaat eten uit verschillende voedingsstoffen. Deze zijn onder te verdelen in marconutrënten en micronutriënten. Macronutriënten zijn voedingstoffen die in grote hoeveelheden in je eten voorkomen. Deze zijn te onderscheiden in koolhydraten, vetten en eiwitten en zijn de belangrijkste voedingstoffen in ons eten. In dit artikel worden de drie macronutriënten verder uitgelicht.

 

Koolhydraten

Koolhydraten zijn een energiebron voor het lichaam en leveren per gram 4 kilocalorieën aan energie. Andere benamingen voor koolhydraten zijn suikers of sachariden. Producten waar veel koolhydraten inzitten zijn pasta, brood, rijst, peulvruchten en aardappelen. Daarnaast zijn er ook nog veel producten waar koolhydraten aan zijn toegevoegd in de vorm van suiker, zoals frisdranken. Koolhydraten hebben een belangrijke functie voor de hersenen en rode bloedcellen. Volgens de gezondheidsraad zou de dagelijkse energie inname voor 40% tot 70% moeten bestaan uit koolhydraten. 

 

Vetten

Ook vetten zijn een bron van energie en leveren per gram 9 kilocalorieën aan energie. Daarnaast zijn ze ook goed voor vitamine A, D, E en essentiële vetzuren. Het is belangrijk om onderscheidt te maken tussen verzadigd vet en onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogd het LDL-cholesterol wat slecht is voor de bloedvaten. Onverzadigde vetten zorgt er juist voor dat het LDL-cholesterol wordt verlaagd. Er wordt dan ook aangeraden om zoveel mogelijk producten met veel verzadigde vetten te vervangen met producten waar veel onverzadigde vetten inzitten. De gezondheidsraad stelt dat 20% tot 40% van de dagelijkse energie inname zou moeten bestaan uit vetten.

 

Eiwitten

Eiwitten leveren zowel calorieën als aminozuren. Eiwitten leveren net zoveel energie als koolhydraten, namelijk 4 kilocalorieën per gram. Daarnaast zijn aminozuren belangrijk als bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Eiwitten hebben vele functies en hebben veel invloed op de spieropbouw en het herstel van spierafbraak. De dagelijkse eiwitbehoefte hangt af van de type sporter. 

 

Niet sporter: ongeveer 0.8 gram per kilo lichaamsgewicht.

Duursporters: ongeveer 1.2 tot 1.4 gram per kilo lichaamsgewicht.

Krachtsporters: ongeveer 1.8 gram per kilo lichaamsgewicht.

Share on Facebook
Please reload

Volg ons
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Archief
  • Facebook Basic Square